کشتارگاههای دام را به سه دسته :سنتی ، نیمه صنعتی و صنعتی تقسیم می کنیم .
کشتارگاههای دام را به سه دسته :سنتی ، نیمه صنعتی و صنعتی تقسیم می کنیم .
کشتارگاههای سنتی:عملیات کشتار دام در وضعیت کاملا غیر بهداشتی صورت می گیرد ومصرف گوشت حاصل از این کشتارگاهها به هیچ وجه توصیه نمی شود، همین طور کشتارهایی که خارج از حیطه نظارت سازمان دامپزشکی و در محل های خارج از کشتارگاه صورت می گیرد و می توانند عامل آلودگی و بیماری انسان باشند.
کشتارگاههای نیمه صنعتی :عملیات پوسکنی دام بر روی خط کشتار ( ریل) صورت می گیرد و بنابراین آلودگی ثانوی گوشت ( نظیر کشیده شده لاشه دام روی زمین ) کم می شود.
کشتارگاههای صنعتی : کشتارگاههای صنعتی نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند زیرا ضایعات حاصل از کشتار دام نظیر خون و اجزای گوشتی غیر قابل مصرف در محل تبدیل ضایعات به پودر گوشت تبدیل می شود که علاوه بر قرار گرفتن مجدد در چرخه اقتصادی از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری به عمل می آید و فاضلاب حاصل از کشتار در تصفیه خانه های مجهز تصفیه شده و پس آب حاصله به مصرف کشاورزی می رسد. بجهت رعایت بهداشت توصیه می شود از خرید گوشتهایی که به صورت لاشه در قصابی ها عرضه می شود خودداری شود زیرا احتمال آلودگی ثانویه حتی پس از خروج از کشتارگاه وجود دارد . مصرف گوشت های قطعه بندی شده که در ظرفهای یک بار مصرف ارائه می شوند حاوی برچسبهایی هستند که نشان دهنده رعایت شرایط بهداشتی و نظارت دامپزشکی است توصیه می شود. گوشت سالم و بهداشتی رنگ و بوی طبیعی و شکل فیزیکی طبیعی داشته و عاری از هر گونه امعاء و احشاء است و کاملاً تمیز و بدون آثار خون مردگی می باشد نباید در داخل بسته های گوشت خونابه وجود داشته باشد و بسته بندی نیز طوری باشد که گوشت را در مقابل نفوذ طعم ، بو، رنگ و سایر عوامل خارجی محافظت کرده و از خشک شدن و تبخیر سطحی جلوگیری کرده و بتواند خواص حسی و ظاهری و سایر ویژگیهای گوشت را حفظ و همچنین گوشت را در برابر آلودگی های میکروبی و سایر آلودگی ها نگهداری کند. در ایران علاوه بر نظارت دامپزشکی ، دامها با ضوابط و موازین اسلامی کشتار می شود .
دامپزشکی در جهت اجرای سیاست های بهداشتی و مسئولیت های حاکمیتی خود، استراتژی های متعددی را دنبال می کند که از جمله آنها بهداشت فرآورده های خام دامی بوده که با شعار "From Farm to Fork" که منظور رعایت صحیح و کامل اصول بهداشتی از سطح دامداری تا چنگال غذاخوری می باشد را به اجرا گذاشته که در راس این اقدامات می توان به زنجیره ی نظارت های بهداشتی بر تولید گوشت قرمز و سفید که شامل ذیل می باشد اشاره نمود:
1- پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیردار و بیماری های مشترک بین انسان و دام.
2- بازرسی قبل از کشتار در کشتارگاه و حذف دام های آلوده.
3- بازرسی ضمن و بعد از کشتار در کشتارگاه و حذف لاشه و آلایش آلوده.
4- نظارت بهداشتی بر حمل و نقل و رعایت زنجیره سرد.
5- نظارت بهداشتی بر عملکرد مراکز بسته بندی با منشا دامی.
6- نظارت بهداشتی بر عملکرد مراکز عرضه کننده فرآورده های خام دامی
مهمترین توصیه بهداشتی در شرایط حساس کنونی این است که:
از تماس مستقیم با حیوانات و پرندگان خودداری نموده و فقط از فرآورده هایی که مجوز معتبر دامپزشکی را دارند استفاده نموده و با پخت مناسب فرآورده که دمای بالای 70 درجه سانتی گراد حداقل به مدت 20 دقیقه می باشد، ویروس ها و میکروب های مضر و بیماری زا را از بین ببریم